söndag 5 april 2009

Sömnmetoder

Efter över tre månaders total sömnbrist (då är inte sömnbristen som kommer med att vara höggravid medräknad), så börjar man tänka att nu ska vi bannemej få bebisen att sova i egen säng bla bla bla.

Detta orsakar en, läsa varendaartikelochbokomämnet hysteri.

Så i Amelia Baby läser jag om en sprillans ny, Brittisk, fåspädbarnetattsovahelanattenmetod.

Den fick lilla Freja 13 veckor att sova i egen säng. Mycket intressant!

Metoden går ut på att: "Ge barnet mat var tredje timme under dagen och att lägga barnet innan det blir helt utmattat, så att det får varva ner och somna i egen takt." "Man ska från första stund vänja det vid att sova i egen säng, i ett tyst, mörklagt sovrum, dag som natt."

Denna metod innebär att man måste anpassa hela sin vardag efter sin nyföddes sovrutiner. Är du borta måste du skynda dig hem, innan bebisen blir övertrött, och hinna få den att varva ner i sitt nedsläckta sovrum, innan den blir övertrött. Amma, utan att få den att somna vid bröstet, innan den blir övertrött.

Dryga åtta veckor krävs för att denna rutin ska fungera på ditt spädbarn. Alltså dryga åtta veckor av stenhård rutin, då du knappt kan lämna hemmet.

Min stora pojk sover enbart i sin säng, inte i vagnen, inte i famnen, helst aldrig. Detta är medföddt. Han har aldrig velat sova i vår säng och vi har alltid tyckt att det har varit jobbigt. Vi har aldrig kunnat hitta på något som drar ut på tiden, som gör att vi kommer hem efter Bolibompa. Vi måste hålla stenhårt på den rutinen, att vara hemma till Bompa, sitta och varva ner i soffan och sedan läggdax vid sju. Bryter vi den här rutinen så vaknar pojken mitt i natten och vägrar att somna om...Och med mitt i natten menar jag 02.00, 03.00 eller kanske 04.00. Och då går det inte att få honom att somna om, inte på något vis. Detta gör ju att han inte kan gå på dagis följande dag och vi kommer inte heller kunna gå till jobbet.

Nu har vi minipojken. Som under dagen, endast sover utomhus, i sin vagn (jätte smidigt om man ska bort). På natten vill han bara sova mellan mig och Dalle, eller på mig. Och försöker vi med annat så blir det hysteri. Den här hysterin är jobbig att orka med när du redan har en tvååring som kräver ALLT under dagen. Man är helt slut, vill bara ha lugn och ro. Sömbristen har du ju redan av att du har ammat hela natten. Därför får ju minipojken precis som han vill. Bara han sover och det är lugnt och skönt.

Nu kanske ni tycker att Dalle skulle kunna ta den här biten, med att få minibebis att somna. MEN nu är det ju så att det bara är mamma, jag som duger på kvällen. Får Konrad syn på Dalle så skriker han... Inte så enkelt med andra ord. Visst, vi borde låta honom skrika...Men kom ihåg! Lugn och ro, skrika. Lugn och ro, skrika... Ja vad skulle du välja???

Sen när det gäller ammningen... Minibebis är en småätare och äter 5-10 minuter i taget. Vilket gör att ammningen blir oregelbunden, han kan äta fem gånger under en tvåtimmars period. Hallå! Detta med tre timmar mellan varje mål är ju en omöjlighet. Då skulle min bebis svultit ihjäl för länge, länge sen.

Ni förstår dilemmat va.

Nä den här metoden är nog inget för oss. Vi får väl köra med fem-minuters metoden när pojken blir sex månader istället. Det är ju bara tre månaders sömnbrist kvar.