lördag 31 mars 2012

NOSTALGI

Åh jisses vad det var roligt hemma hos mamma igår.

Vi åt god mat, drack vin och tittade på gamla familje-vhs (videoband alltså, minns ni dem?).

Det är ju hysteriskt kul att se sig själv som liten och lika roligt är det ju att se hur alla andra såg ut för 25 år sedan. Hur utseende och dialekter har förändrats. Att få se mormor och morfar stå i sitt gamla kök och skeptiskt analysera den där nymodigheten kallad videokamera. Hur mormor står och lyssnar efter ljud som ska vara ett tecken på att kameran spelar in det som sker.

"Nä! Jag hör ingenting!?"

"Hör du inget?"

"Näe! Men du... Jag ser hur den snurrar. Då måste den väl spela in?"

Och hur morfar förklarar, för alla som kommer på besök, hur man manövrerar den där fantastiska knappen som kallas: "Sol...Nej Som... Nej zoom står det visst."

Och mammas enorma glasögon. Och pappa som, med sin familj, kommer direkt ifrån storstan, ut till landet för att fira midsommar iklädd svart skinnjacka och jeans. För att sedan, några år senare, när han och hela hans familj själva flyttat till landet, klär upp sig i mysbyxor alá bonnestyle.

Och lillasyster Ida som sitter på golvet i köket, knappt ett år gammal, för att sedan vara några år äldre och bryter armen under sommarlovet hos morfar och hans nya kvinna. Och lillasyster Susanna som ropar ut "Romeo, åh Romeo var är du??" varpå lillasyster Ida kommer inridande på en sopkvast.

Och alla dansuppvisningar och teaterföreställningar. Och storebror Johan som går från långt indianhår till snaggat, redo för lumpen, och får mina tjejkompisar stumma av genans hemma i den gråa skinnsoffan.

Charmen med familjeband! Födelsedagar, jul, påsk, midsommar, födelsedagar, jul, påsk, midsommar, dansuppvisningar, ridning på fjordigen Tyra, snöstorm och småfåglar som äter, tjurar som ska dras efter traktor till slakt, mamma som spelar allan framför kameran och pappa som spexar, gamla pojkvänner och storebror Johan som kom varje jul med sin göteborgsdialek, mostrar och kusiner, gravidmagar och bebisar, fulla gubbar och att gunga från den stora eken.

Min barndom!

Jag ska börja filma mera.