måndag 15 november 2010

Ett långt inlägg om tillsatser och KRAV

Hade ni någon aning om hur många E-nummer det finns?

Jo det startar vid E 100 och slutar vid E 1520.

Över tusen tillsatsämnen som finns i maten vi äter.

Färgämnen, konserveringsmedel, sötningsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel, konsistensmedel, mjölbehandlingsmedel, modifierad stärkelse, skumdämpningsmedel, smakförstärkare, stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel, syra, övriga tillsatser och så vidare...

Alla de här tillsatserna är godkända av "någon" och måste då vara av värde för konsumenten eller "nödvändig för livsmedlets hantering."

För att slipper onödiga tillsatser så bör du äta KRAV-märkt mat. "Den ska vara framställd på ett så naturligt sätt som möjligt. Endast ett fåtal tillsatser får användas och då bara om de verkligen behövs."

Och visste ni att experter gör djurförsök för att undersöka tillsatsämnena? Om det är skadligt för djuren, om det är cancerframkallande eller om det påverkar fortplantningen eller arvet? "Många medel som har funnits på marknaden är nu förbjudna på grund av sin giftighet. Några av dem har dragits in på grund av cancerrisken."

Experterna avgör sedan hur mycket de tror att vi människor kan äta av tillsatserna varje dag under hela vårt liv utan att ta skada. "Det kallas för ADI-värde (acceptabelt dagligt intag). För säkerhets skull bestämmer de sig ofta för en mängd som är lägre än den som de känsligaste försöksdjuren tålde"

Eh! Jag fattar inte vad jag tänkt på tidigare. Klart som F A N att man ska köpa KRAV-märkt mat till sina barn och till sig själv. Vem vet vad vi egentligen stoppar i oss. Helt i onödan!

Du hittar alla E-nummer HÄR.
Och läs mer om KRAV-märkt mat HÄR.