tisdag 3 augusti 2010

Plankan

Hörrni!

Har ni gjort plankan någon gång?

Det är så förbannat jobbigt.

Speciellt om man inte gjort den på ett bra tag.

Det sägs att den ska vara ypperlig för den som inte har en gnutta magmuskler kvar efter graviditeten. Och det är väl ungefär där jag känner att jag befinner mig.

Från och med nu ska jag göra plankan morgon, middag, kväll.

Jag ska bli bäst på plankan.

Världens bästa planka: Fru Märkvärdig!

Troligtvis kommer jag ha glömt detta redan imorgon, morgon...

Men det talar vi tyst om.

Vredesutbrott... Nej tack jag orkar inte just nu

Så därför strosar jag runt på biblioteket i timmar (nästan) för att låna böcker om ämnet.

En bok som jag hittar är: "Vredesutbrott - 99 tips som får dig i balans."

* Tro på att ditt barn kan uppföra sig och att hon/han kommer att göra som du säger. - Jag ska bli föräldern som kan få slut på ett beteende med bara en blick.

* Ställ dig på knä framför ditt barn, håll mjukt men fast om hans/hennes axlar och titta på honom/henne tills ni har ögonkontakt. Då är det mer troligt att det du har att säga kan nå fram. - Undrar hur länge jag ska behöva sitta så och titta på treåringen innan han ser mig i ögonen.

* Du är inte ditt barns kompis och känner dig kanske som den elakaste mamman i världen när ditt barn inte får som det vill och därför ställer till med världens scen inne på ICA. Men lämna kundvagnen och ta ditt barn under armen, även om det inte finns mycket värre saker än att släpa ut en hysteriskt skrikande unge genom mataffären förbi alla personer som kommer att titta föraktfullt på dig. Men glöm INTE att det är DU SOM BESTÄMMER. Och använd detta som ett mantra när du släpar din oljiga spagetti till unge mellan hyllorna till utgången. "Det är jag som bestämmer, det är jag som bestämmer..."

* Prata med ditt barn om att använda "inomhusrösten" och "utomhusrösten". - Ta mig tusan! Räcker det? Min treåring skrikpratar gärna inomhus. Helst när hans lillebror ligger och sover. Inomhus- och utomhusröstprat blir det snarast.

* Intala dig själv att du inte får tappa fattningen eller börja skrika före lunch. Det kommer att tvinga dig att komma på olika sätt att hantera din ilska och frustration. - Det här har jag ju faktiskt provat tidigare (Jag måste vara ett geni) och jag vill lova att det faktiskt fungerar.

Jag har bara läst en fjärdedel av boken ännu och jag ska skriva ut dessa tips och sätta upp på kylskåpet. För vi mammor behöver ibland konkret hjälp att lösa de konflikter som ta mig fan alltid uppstår när man som minst orkar.

Kommer med mer tips när jag har läst ut boken... Eller låna den på bibblan ni också, alla ni småbarnsmammor (och pappor).