torsdag 30 september 2010

Om utlösning och sånt

Här kommer ett långt inlägg om spermiedonatorer, män i till exempel Danmark.

En spermabank, där, exporterar till 60 länder. Är mannen i "bra genetisk form" så vill massor av kvinnor ha deras barn. 250 kronor per utlösning tjänar de.

En dansk man säger: "Jag känner ett slags ansvar att garantera ett friskt barn till de här kvinnorna Förra sommaren tränade jag mycket och drack inte. Som resultat fick jag 50 miljoner spermier per milliliter." Den här danske killen, på 26 år, skulle kunna vara pappa till barn över hela Europa (läst i Mama).

Den danska spermabankens främsta spermadonator har blivit pappa till över hundra barn.

Och det är ju fint och bra, att det finns sperma till de kvinnor som behöver, som inte kan få barn på annat vis. Så klart att det är så!

Men 50 miljoner spermier per milliliter! Hur många milliliter rymmer en utlösning? Hur många utlösningar får en man där, på spermabanken? Hur många barn kan en man "bidra" till innan han byts ut mot nya spermier? Och hur många av dessa 50 miljoner spermier är livsdugliga (eller funktionsdugliga)?

Tidningen Mama skriver att det finns riktlinjer från regeringen att bara ett visst antal kvinnor i respektive land ska få spermier från samma donator, för att undvika att halvsyskon ska få kontakt utan att veta det.

Ja men räcker det? Sköts det på rätt sätt? För om det finns få "bra" donatorer så vill man väl ta vara på dessa och använda deras sperma. Då kan väl inte en donator få avvara 50 miljoner spermier (per gång)?

Hur många spermier används vid en insemination?

Jag är inte bra på matematik men 50 miljoner spermier från varje utlösning, delat på de kvinnor i världen som söker hjälp på dessa kliniker borde väl bli många, många barn? Så pass många att det finns en möjlighet att de inte är så pass långt ifrån varandra och därför kan stöta på varandra.

Varför är det då inte bra att de stöter på varandra?
1. De kanske inte vet om att deras pappa är en donator.
2. De kanske har sex med varandra.
3. Ja jag vet i tusan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar