torsdag 7 maj 2009

Dessa sömnmetoder

Anna Wahlgren har omtalade ”sova hela natten-metoder” som bygger på fasta mat- och sovtider. Barnet ska sova i egen säng och för att somna ska det vagnas (rullas fram och tillbaka i vagn med ganska kraftiga tag) eller buffas (barnet läggs på mage och klappas bestämt och taktfast i rumpan).

1: Barnläkare menar att det är rent livsfarligt att rulla vagnen häftigt fram och tillbaka, eftersom det kan liknas med det som kallas Shaken Baby Syndrome. Att man skakar sitt barn så kraftigt att det får hjärnskador.

2: Barnläkare menar vidare att man inte bör låta spädbarn sova på mage, eftersom det ökar risken för plötslig spädbarnsdödlighet.

Låter väldigt barnvänligt i mina öron.

Anna Wahlgrens metoder är väldigt hett debatterade. Just nu skrivs det om hennes metod där man ska trycka ner barnets huvud i sängen. Den så kallade "tryckpressen."

Denna ska verka så brutal att den liknas vid barnmisshandel.

Sömnmetoder i all ära. Men att hårdhänt tvinga ditt barn att somna och att inte ta upp barnet ur sängen under natten - trots att barnet gråter hysteriskt, tills det tappar andan eller kräks (vilket Fru Wahlgren rekomenderar) det vill jag bara inte göra.

Vi testade buff-metoden på tvååringen när han var sex månader. Det funkade ett tag. Sen kom en ny period av sömnkrångel och vi fick testa en ny metod.

Den här gången orkar vi inte testa en metod i några veckor tills den slutar fungera på grund av att han är inne i någon ny "period."

Den här gången gör vi som bebisKonrad vill.

Sova med mamma.

Vi får väl se hur länge vi orkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar